Yurtta Sevgi Dünya'da Sevgi...

26 Şubat 2020 Çarşamba

Sinema: Benim Dünyam - Görme ve Duyma Engeli Olan Bir İnsanın Zorlu ve Hüzünlü Hayat Hikayesi... / Konusu, Özeti, Afişler

Benim Dünyam

Oyuncular; Beren Saat, Uğur Yücel, Ayça Bingöl
Yönetmen; Uğur Yücel
Tür; Dram

Konusu; Film, 2 yaşından itibaren duyma ve görme yetisini kaybeden Ela'nın, bu zorlu yaşam yolculuğunda Mahir hoca ile birlikte aştığı zorlukların hikayesidir.

Özeti; 1950 yılında Handan ve Refik isimli varlıklı bir ailenin çocuğu olarak Dünya'ya gelen Ela, 2 yaşından sonra duyma ve görme yetisini kaybedecektir. İlerleyen yaşlarında çocukluk çağına gelen Ela için bu süreç çok zor geçecektir. Hem duymayan hemde görmeyen bir çocuğu nasıl yetiştireceklerini bilemeyen aile, Ela'nın saldırgan tavırlarına bir çare bulamamışlardır ve eğer böyle devam ederse baba Refik, Ela'yı akıl hastanesine yatırmayı düşünmektedir. Ancak bu dönemde görme ve duyma engelliler için yaptığı uygulamalar ile tanınmış, aynı zamanda kendi kız kardeşi de görme ve duyma engelli olan Mahir'e, Ela'nın tedavisi için bir teklif gidecektir ve Ela'nın durumunu öğrenen Mahir, ne gibi zorluklar yaşadığını ve akıl hastanesine gönderilirse başına neler geleceğini bildiği için bu teklifi kabul edecektir.





Henüz ilkokul çağlarında olan Ela ile tanışan Mahir hoca, Ela'nın saldırgan ve söz dinlemez tavırlarına son vermesi için ilk başta biraz sert davranacaktır ve bu durum ailesinin canını sıkacaktır. Böyle bir eğitim yöntemini doğru bulmayan ve aynı zamanda Mahir hocanın alkol kullanmasını da şikayet eden baba Refik bey, bir iş gezisine çıkmadan önce Mahir hocanın işine son verecektir ve bir ay sonra gelmek üzere evden ayrılacaktır. 

Ancak anne Handan, Refik bey evden ayrıldıktan sonra Mahir hocaya inanacak ve Ela'nın eğitimi için istediği şartları oluşturarak evde yalnız ders vermesini sağlayacaktır. Bu zorlu geçen bir ay içinde Mahir hoca Ela'ya zorla da olsa bir çok şeyi öğretmeyi başaracak ve Refik beyin iş seyahatinden geldiği gün Ela, son ve en önemli olarak kelimelerin anlamlarını da öğrenecektir.

Artık Ela, insanların dudaklarına dokunarak söyledikleri kelimeleri anlayabilecek bir duruma gelmiştir ve bu başarı Mahir hocanın eseridir. Mahir hoca tüm bunları Ela'ya inandığı, O'nun iyi olması ve kesinlikle akıl hastanesine gönderilmemesi için yapmıştır. Kelimeleri öğrenen Ela, artık hızla büyüyecek, bu sırada Ayla isimli bir kız kardeşi olacaktır. Çocukluğundan bu yana Mahir hoca hep Ela'nın yanında olmuştur ve sıra üniversiteyi okumasına gelmiştir. Normalde görme ve duyma engelli olanların alınmasının söz konusu olmadığı üniversiteye, Mahir hocayı tanıyan öğretim görevlileri Ela'yı özel bir sınava tabi tutarak almayı kabul edeceklerdir ve Ela, bu sınavdan oldukça başarılı çıkacaktır.





Bu başarı sonrasında üniversite yılları başlayan Ela'ya yine sınıfta konuşulanları işaret dili ile Ela'ya anlatmak için hep Mahir hocası yanında olacaktır. Ancak ilk yıllarında çok zorlanan Ela, kabartmalı yazılarla verdiği sınavlarda yeterince hızlı olamadığı için ilk 4 sene boyunca hep aynı sınıfta kalacaktır. 

Bu başarısızlığı hazmedemeyen Mahir hocanın desteği ve zorlamaları ile Ela, yine hızlı yazmayı başaracak ancak bu sırada Mahir hocanın alzheimer hastalığı baş gösterecektir. Bu hastalık yüzünden Ela'yı bir gün parkta unutan Mahir hoca, gün geçtikte her şeyi unutmaya başlayacaktır. 

Bu dönemlerde Ela'nın kız kardeşi Ayla ise evlenmek üzeredir ve Ayla'nın nişan daveti olduğu gün, Ela ile ilgili bazı olumsuz anılarını açıklayacak ve bu durum Ela'yı çok üzecektir. Ayla, geçmişte ailesinin Ela'ya daha çok özen göstermesi nedeni ile içinde Ela'yı kıskanmaya başlamış ve Ela, geceleri su istediğinde bile özellikle getirmemiş, sevmediği yemekleri bu kıskançlık yüzünden Ela'ya yedirmiştir. Bir pişmanlık yaşayan Ayla, bu davette gerçekleri açıklamış ancak Ela'nın kendisi için yazdığı mektupta ise bir kere daha pişman olmasına neden olacak olan cümleleri duymuştur. Sonrasında ise Mahir hocayı ilerleyen alzheimer rahatsızlığı yüzünden hastaneye kaldırmışlardır ve Ela, artık yalnız devam etmek zorunda kalmıştır. Mahir hoca hastaneye kaldırılmadan önce öğretim görevlileri Ela'ya bütün ders notlarının kabartmalı yazılmış örneklerini vermişlerdir ve artık okul hayatına yalnız devam eden Ela, azmi ve çalışkanlığı sayesinde seneler sonrasında okuldan mezun olmayı başarmıştır.






Bu başarısını mezuniyet töreninde Mahir hocasına borçlu olduğunu söyleyen Ela, mezuniyet kıyafetini ilk Mahir hocanın görmesini istediği için törende giymemiş ve hastaneye giderek, kendisini hatırlamayan Mahir hocanın karşısına kıyafetleri ile geçmiştir. O'nu bu şekilde gören Mahir hoca, küçükte olsa bazı şeyleri hatırlamıştır ve Ela'ya ilk öğrettiği su kelimesinin anlamını yeniden uygulamaya çalıştıkları sırada film son bulacaktır.

Görme ve duyma engeli ile bir hayatı yaşamak zorunda kalan bir insanın zorlu yaşam mücadelesini izleyeceğiniz, imkansıza inanmayan bir öğretmenin azmine tanık olacağınız, içinizi derinden etkileyecek sahneleri olan, Hint yapımı bol ödüllü Black filminden uyarlanan Türk yapımı dram filmidir.