Yurtta Sevgi Dünya'da Sevgi...

11 Ocak 2020 Cumartesi

Sinema: Karlar Ülkesi - Frozen - Sevginin İyileştirici Gücüne Dair Bir Hikaye... / Konusu, Özeti, Afişler

Karlar Ülkesi - Frozen

Oyuncular; Kristen Bell, Idina Menzel, Jonathan Groff
Yönetmen; Chris Buck, Jennifer Lee
Tür; Aile, Müzikal, Dram, Macera, Animasyon

Konusu; Film, çocukluğundan bu yana buz ve karlar ile ilgili kontrol edemediği çok özel bir gücü olan prensesinin, büyüyüp kraliçe olduğu zaman bu özel gücü yüzünden ülkede yaşanan sorunları ve sonrasında bu sorunların üstesinden nasıl geldiklerini konu almaktadır.

Özeti; Elsa ile Anna, ülkenin kralının iki küçük kızıdır ve Elsa, Anna'nın ablasıdır. Ancak Elsa'da çok özel bir güç bulunmaktadır ve bu gücü kontrol edememektedir. Buz ve kar ile ilgili büyülü bir gücü olan Elsa, gücünü kontrol edemediği zaman çevresine zarar vermektedir ve bu yüzden ailesi O'nun yalnız başına sarayda bir odada yaşamasını uygun görmüşlerdir. Ancak ablasına olanlardan haberi olmayan Anna, bir gün O'nunla oynamak isteyecek ve kendi güçlerini kullanarak oyun oynayan Elsa, istemeden kardeşine zarar verecektir. Bu olay sonrasında Anna'nın saçlarının bir kısmı beyazlayacak ve saçındaki bu iz her zaman kalacaktır.






Elsa, kontrol edemediği gücünü eldiven kullanarak engellediğini fark edecek ve artık
eldiven kullanmaya başlayacaktır. Ancak belirli bir zaman sonra anne ve babası bir gemi seyahatinde ölecek, ülkenin yönetimi için kraliçe Elsa ve prenses olarak Anna kalacaktır.

Aradan yıllar geçtikten sonra büyüyen kardeşler, Elsa'nın kraliçe olduğu gün yapılan partide bir araya gelecekler ve bu sırada Hans isminde bir prens Anna ile ilgilenmeye başlayacaktır. Sevgi arsızı olan Anna, Hans'tan hoşlanacak ve henüz tanımamasına rağmen hemen evlenmeye karar vereceklerdir. Ancak O'nun bu isteğini ablası reddedecek, Elsa'nın bu tavrına kızan Anna, sonrasında Elsa'nın istemeden eldivenini çıkarınca kontrol edemediği gücüne tanık olacaktır. 

Elsa'nın şimdiye kadar tüm halktan ve Anna'dan gizlemiş olduğu sihirli güçlerini herkes görecek ve kontrolsüz bir şekilde insanların arasından kaçmaya çalışacak ve aynı zamanda bütün ülkeye sonsuz bir kış getirecektir. Denizler, ırmaklar, dağlar, yeşil alanlar her yer kar ve buzla kaplanacak, Elsa ise dağlara kaçacaktır. Kaçtığı yerde kendisine buzdan oluşan bir kale yapacak ve yalnız başına orada yaşamaya karar verecektir. Çünkü kontrol edemediği güçleri yüzünden insanlara zarar vermek istememektedir. Ancak kardeşinin gitmesini kabullenemeyen ve yeniden ülkeye yazı getirmesini sağlaması için Anna, peşinden dağlara gidecek, atı ile çıktığı bu soğuk ve karlı yolculukta atı kaçınca yalnız kalacak ve yol üzerindeki bir sauna pansiyonunda Kristoff ve sevimli geyiği Swan ile tanışacaktır.





Bu tanışma sonrasında Anna, Elsa'yı bulmak için yola Swan ve Kristoff ile devam edecek, yolda onlara kurtlar saldıracak ve Kristoff'un kızağı parçalanmak zorunda kalacaktır. Bu olayın ardından yürüyerek yollarına devam eden üçlü, Elsa ve Anna'nın çocukken yaptıkları kardan adam Olaf'ın canlanmış halini görecekler ve kardan adam Olaf'tan Elsa'nın yerini öğreneceklerdir. Elsa, canlandığını fark etmeden Olaf'ı yaratmıştır.

Bu buluşma üzerine hep birlikte Elsa'nın bulunduğu kaleye gidecekler ve burada Elsa, güçlerini kontrol edemediğini ve bu yüzden gitmeleri gerektiğini söyleyecek, bu sırada yine istemeden, yanlışlıkla Anna'ya sihirli bir etki gönderecektir ve bu etki sonrasında Anna'nın kalbi yavaş yavaş donmaya başlayacaktır. 

Elsa'nın oluşturduğu bir kardan canavar ile buzdan yapılmış kaleden kovulan Anna, Kristoff, Olaf ve Swan hep birlikte Anna'nın derdine çare olmaları için trollerin yanına gidecekler ve taştan görünümleri olan sevimli troller, onlara ancak gerçek bir aşkın, sevginin Anna'da ki bu sihri bozabileceğini söyleyeceklerdir. Bunun üzerine ülkedeki evlenmek üzere olduğu prens Hans'ın kendisini sevdiğini düşünen Anna'yı krallığa götürecekler ve burada Anna, prensin aslında kendisini sevmediğini sadece ülkeyi yönetmek için O'nunla birlikte olmak istediğini öğrenecektir. Diğer tarafta ise krallığın adamları Elsa'yı da yakalamışlardır ve hücreye hapsetmişlerdir. Hücrede gözlerini açan Elsa, kendisini kötü bir büyücü olarak sanan ve krallığı ele geçirmek isteyen prens Hans tarafından öldürüleceğini anlayınca sihirli güçleri ile hücreden kaçacak ve ülkeye çok daha soğuk fırtınalı bir kış havası gelecektir.


Diğer tarafta ise Anna'nın kalbi donmak üzeredir ve O'nu bulunduğu odadan Olaf kurtaracak ve birlikte gerçek sevginin Kristoff'da olduğunu düşünerek O'nunla buluşmaya gideceklerdir. 

Bu sırada Kristoff'da Anna'ya doğru gelmektedir ve Anna, tam donmak üzere iken kardeşi Elsa'nın Hans tarafından öldürüleceğini görünce sevginin ifadesi olan fedakarca bir girişimde bulunarak Elsa için kendini feda edecektir ve Elsa'yı ölümden kurtaracak, kendisi de bu sırada donacaktır. 

Kardeşinin bu durumunu gören Elsa, çok üzülecek ve O'nun donmuş bedenine sarılırken birden Anna, yeniden kendine gelecek ve anlaşılacak ki sevgi buzları eritmektedir ve Elsa, sevgiyi kontrol ederek ülkeye yeniden yaz getirecektir. Bu olay sonrasında Elsa, artık güçlerini kontrol edebilen bir kraliçe olarak yeniden ülkesini sevgiyle yönetmeye ve Anna ile Kristoff'da aşklarını yaşamaya başlarlar. Böylelikle film son bulur.

Sevginin iyileştirici gücüne dair bir hikayesi olan filmde kardan adam Olaf ve geyik Swan gibi oldukça komik ve sevimli karakterler vardır. Her yaştan insana hitap edebilecek müzikal, macera, dram, aile ve animasyon filmidir.