Yurtta Sevgi Dünya'da Sevgi...

25 Kasım 2019 Pazartesi

Sinema: Advantageous - Fedakar Bir Annenin Hüzünlü Bir Hikayesi... / Konusu, Özeti, Afişler

Advantageous

Oyuncular; Freya Adams, Jacqueline Kim, James Urbaniak, Ken Jeong
Yönetmen; Jennifer Phang
Tür; Dram, Aile, Bilim Kurgu

Konusu; 2041 yılında geçen filmde Gwen isimli bir annenin kızı Jules'in yaşam şartlarının çok daha iyi olması adına verdiği mücadeleleri konu almaktadır.

Özeti; Gwen, bir estetik merkezinde çalışmaktadır ve bu merkezin reklam yüzüdür. Ancak zamanın şartları nedeni ile Gwen'in artık yaşlandığını düşünen şirket yöneticileri O'nu işten çıkaracaklar ve kızı ile birlikte yaşayan Gwen, maddi açıdan zor zamanlar geçirmeye başlayacaktır. Bu sırada kızı da çok başarılı olmasına rağmen okula alınmayacak ve önüne sürekli engeller çıkarılacaktır. Ne yapsa da kızı ve kendi için uygun bir yaşam koşulu oluşturamayan Gwen, sonunda çalıştığı şirkete giderek bilincinin başka bir genç bedene aktarılmasını ve o bedende işine devam etmeyi önerecektir.




Gwen, işi konusunda çok tecrübelidir ve bu teklifi yaptıktan sonra şirket yöneticileri bunu kabul edecek ancak Gwen'in dostu olan doktor O'na bütün gerçekleri anlatacaktır. Gwen'i aslında sonrasında bu teklifi kendilerine yapmaları için işten çıkarmışlardır ve kızına da okul ile ilgili engeller çıkaranlar şirket yetkilileridir.

Gwen'in haberi olmadan O'nun hayatında engeller yaratmışlardır çünkü Gwen'in bilinç transferi yaparak yine kendilerine çalışmasını istemektedirler. Ancak başka sorunlarda vardır ve onlarda bu transfer hakkındaki gerçeklerdir. 

Bilinç transferi denilen olayın aslı ise şöyledir; İnsanların anılarını yeniden üretmek için beyinlerine elektrotlar yerleştirmektedirler ve transfer edilecek beyinde de aynı şeyi yapmaktadırlar. Psiko-psikolojik ikiz oluşturmak için ikisi arasında yarı ayrılabilir geri bildirim döngüsü kullanmaktadırlar. Yeni nöronlar, klonlanmış maddeler, yani Gwen'in bir kopyası olacak, aynı yetenekler, aynı şeyleri sevip sevmeme ve aynı kişilik, ama tamamen farklı bir farkındalıkta yaşayacaktır. Elektrotlar çıkarıldığında ana beyin kendini yenileyebilecek çünkü gençtir ancak yaşlı olan yenileyemeyecek ve öz farkındalık varlığa son verecektir. Yani klonlanmış beyin tüm anıları ile birlikte yeni bir bedende uyanacak ancak O bedenin içinde Gwen olmayacak, Gwen'in anılarına sahip başka biri olacaktır. Ve Gwen'in kızı O kişiyi annesi sanacaktır.




Gwen, bu işlemi yaptırmadan önce Jules'in babasından yardım isteyecek ve eşi ile birlikte Gwen'e yardım etmeyeceklerdir.  Çünkü Gwen, geçmişte onlara ihanet etmiştir ve bu durum onlar için hiç kolay gelmeyecektir.




Artık hiç bir çaresi kalmayan Gwen, tüm bu gerçekleri öğrenmesine rağmen, kızının daha iyi bir hayat koşullarında yaşaması için bunu kabul edecek, işlemler başlatılacak ve yeni bedene geçişi sağlanacaktır.

Aynı zamanda tekrarlanan acılar ve her gün iki saatte bir kullanması gereken ilaçları olacaktır. Gwen'in evinde kızı ile birlikte genç ve güzel olan başka bir beden ile yaşamaya başlayan Gwen, zamanla içindeki Jules'in annesi olan Gwen'in bütün farkındalık bilgisini yok edecek ve anıları ile yaşamaya başlayacaktır. Bu sırada şirket Gwen'in bu yeni hali ile bilinç transferi reklamlarını yapmaya başlayacaklar, talepler çok fazla olacak ve insanlar üzerinde bu ayrıntılı gerçekleri onlara söylemeden işlemler yapmaya başlayacaklardır. 

Jules ise, zamanla O'nun annesi olmadığını anlayacak ve bu gerçeği klonlanmış Gwen, Jules'e anlatacaktır. Orjinal Gwen artık ölmüştür ve zamanla Jules, bu gerçeği kabullenmek zorunda kalacaktır. Klonlanmış Gwen ise, zaman geçtikçe Jules'e alışacak ve bir aile olmaya başlayacaklardır. Aradan zaman geçip artık bir aile olarak Jules'in babası ve ailesi ile piknik yaptıkları sırada film son bulacaktır.

Bir annenin kızı için kendi hayatından vazgeçmesinin farklı bir şekilde senaryolaştırıldığı, şirketlerin para kazanmak uğruna insanların hayatlarını hiçe sayan çalışmalarını izleyeceğiniz, duyguların körelmiş ve sevginin yaşanmadığı bir gelecekte geçen ödüllü, ailece izlenebilecek dram ve bilim kurgu filmidir.