Yurtta Sevgi Dünya'da Sevgi...

4 Ekim 2019 Cuma

Sinema: 13 Hayalet - 13 Ghosts - Hayaletler İçin Özel Olarak Tasarlanmış Bir Evde Yaşanan Gerilim Dolu Anlar... / Konusu, Özeti, Afişler

13 Hayalet - 13 Ghosts

Oyuncular; Shannon Elizabeth, Tony Shalhoub, F. Murray Abraham
Yönetmen; Steve Beck
Tür; Gizem, Gerilim, Korku

Konusu; Film, özel olarak tasarlanmış bir evin içinde hapsedilmiş 12 hayaletin serbest kalması ile bu eve yeni gelen bir ailenin bu hayaletlerle yaşadıkları korku ve gerilim dolu anları konu almaktadır.

Özeti; Cyrus Kritikos isminde bir araştırmacı, birbirinden farklı özelliklere sahip 13 tane hayaleti bir araya getirip, bunları icat ettiği makine sayesinde kullanarak geçmişi ve geleceği öğrenebilmesine sebep olan Cehennemin Gözü isminde bir araca sahip olacaktır. Bu 12 hayaleti teker teker yakalamış ve kendi özel olarak tasarladığı, her yeri kapatma büyüleriyle dolu evinde, yakaladıkları bu hayaletleri kullanacağı güne kadar özel kafeslerinde hapsetmiştir. 13. Hayalete ulaşabilmesi için Cyrus, bir oyun oynayacaktır ve çevresindeki herkes O'nun öldüğünü sanacaktır. 


Cyrus'un ölümünden sonra bu tasarladığı hayaletli ev, kendisinin tek varisi olan Arthur ve ailesine kalacaktır. Ruhunu kullanmak istediği 13. hayalet ise Arthur'dur.

Arthur, iki çocuğu ve bir bakıcıları ile birlikte küçük bir evde yaşamaktadır ve bir gün kapılarına amcası olan Cyrus'un ölüm haberini veren ve onlara miras olarak bir evin kaldığını söyleyen avukat gelecektir. Ardından çok sevinen aile, kısa bir zaman önce bir yangında annelerini kaybetmişlerdir ve evsiz kalmışlardır, bu yüzden yeni eve ihtiyaç duymaktadırlar. Bu haber üzerine avukat ile birlikte herkesten uzak bu eve gideceklerdir. Eve girerken dışarıda içeri girmek isteyen ve elektrikçi numarası yapan Cyrus'un medyumunu göreceklerdir.

Medyum Dennis, Cyrus hayaletleri yakalarken O'na yardım etmiştir ve ölmeden önce parasını alamadığı için, Cyrus'tan parasını almaya gelmiştir. Sonrasında hep birlikte evin içine girecekler ve aile hayranlıkla evi gezmeye başlayacaktır. Evin içi ve bütün duvarlar kırılmaz camlardan yapılmıştır ve camların üzerinde latince hayaletleri kapatma büyüsü vardır. Hayaletler bu yüzden bu camlardan geçememektedirler. 




Ama ev genel olarak sadece Cyrus'un Cehennemin Gözü isimli aracı elde etmek için hazırladığı bir makinedir. İçeride dev çarklar ve özel sistemler vardır.

Bu sırada evin içinde para arayan Dennis, bodrum kata inecek ve özel gözlükler sayesinde görülebilen hayaletlerin hepsinin kapalı odalarında hapsedildiğini görecektir. Bunun üzerine panik ile yukarı çıkıp aileyi uyaracak ancak diğer tarafta avukat kendisi için bırakılmış parayı alınca, altındaki tuş devreye girecek ve evin dışarıya bütün çıkışları kapatılacaktır. Sonrasında dışarı çıkan hayaletlerden biri avukatın ölümüne neden olacak ve bu zamandan sonra artık evin içindeki sistem çalışacak ve hayaletlerin odalarının kapılarını teker teker açmaya başlayacaktır. 

Hepsi çok tehlikeli ve vahşi olan hayaletlerin sadece bir tanesi farklıdır, O'da Arthur'un yangında ölen eşidir. Dizilime göre böyle bir hayalette gereklidir ve 13. olarak Arthur ölmelidir. İlk doğan oğul, Truncns, Asılan Kadın, Kaybolan Aşık, Yaralı Prens, Kızgın Prenses, Acı Kadını, Harika Çocuk ve Korkunç Anne, Çekiç, Cehennemin Kışı: Çakal, Cehennem Kamyonu isimli bu hayaletleri ev, teker teker odadan çıkarmaya ve çıkan hayaletler aile üyelerine saldırmaya başlayacaktır. Gerilim ve korku dolu anlar yaşandıktan sonra Dennis ölecek ve bu sırada kendilerine dışarıdan yardım etmek için geldiğini söyleyen Kalina, herkese gerçeği anlatacak ama Kalina'nın maksadı Arthur'u 12 hayaletin ortasına alabilmektir ve Cyrus ile ortak çalışmaktadır. Bunun için ölmeyen Cyrus ortaya çıkıp, Arthur'un çocuklarını kaçırıp, 12 hayaletin yan yana ve daire şeklinde dizildiği makinenin parçasının ortasına koyacaktır.




Cyrus, evin içinde ortaya çıkıp sistemi hazırlayacak ve büyü ile kontrol ettiği hayaletleri
daire şeklinde bu alana dizecektir. Sonrasında Arthur, dairenin ortasında iki çocuğunu görecek, onları kurtarmak isterken ölmemiş olan Cyrus'u fark edecek ve O'nunla kavga ederken diğer tarafta bakıcıları makinenin çalışmasını bozacak ve büyüden kurtulup serbest kalan hayaletler Cyrus'u öldüreceklerdir. Bu sırada bozulan makine patlamaya başlayacak ve hayaletler özgür kalıp evden ayrılacaklardır. Arthur, çocukları ve bakıcıları kurtulacaklar ve böylelikle film son bulacaktır.

Birbirinden ürkütücü görüntüleri olan 11 hayaleti izleyeceğiniz, izleyicisine gerilim dolu anlar yaşatan gizem, gerilim ve korku filmidir.