Yurtta Sevgi Dünya'da Sevgi...

19 Eylül 2019 Perşembe

Sinema: Truman Show - The Truman Show - Sahte Bir Hayatın İçinde Gerçekleri Anlamaya Çalışan Bir Adamın Hikayesi... / Konusu, Özeti, Afişler

Truman Show - The Truman Show

Oyuncular; Jim Carrey, Laura Linney, Natascha McElhone
Yönetmen; Peter Weir
Tür; Dramatik Komedi, Macera, Bilim Kurgu

Konusu; Film, Truman isimli bir insanın doğumundan başlayarak bir televizyon şovu için hazırlanmasını ve kendisinin bile haberi olmadan çevresini yapılandırdıkları bir ortamda, Truman'nın sonrasında her şeyin sahte ve yapay olduğunu fark etmesi ile gelişen olayları konu almaktadır.

Özeti; Truman Burbank, bir şirkette çalışan ve Meryl ile evli olan, her gün işine gidip gelen sıradan ve düzenli hayatı olan bir adamdır. Truman'ın her gün yaptığı şeyler aynıdır ve çevresinde oluşan olaylarda aynı şekilde olmaktadır. Her sabah işe giderken selam verdiği insanlar, karşılaştığı köpek, iş yerinin bulunduğu caddedeki insanlar, gazetecisi ve bunun gibi bütün olaylar aynı şekilde devam etmekte ve Truman, bazen bu durumun garipliğini hissetmektedir.





Yıllar öncesinde üniversite iken hoşlandığı kız olan Lauren, aslında Truman'a bazı gerçekleri anlatmayı istemiştir ve buna izin vermemişlerdir.

Aynı zamanda Truman, çocukken babasını bir tekne kazasında kaybetmiştir ve bu yüzden denize karşıda fobisi olmuştur. İşe gittiği bir sırada aslında ölmemiş olan babasını görecek, babası da O'na bir takım gerçekleri anlatmak isteyecek ancak bazı insanlar gelip hemen babasını götüreceklerdir. 

Artık çevresinde olan bu olaylar yüzünden iyice şüphelenen Truman, bu sıralarda Fuji adasına gitmek istemektedir. Fuji'ye gitmenin yollarını arayan Truman, hiç bir şekilde kasabadan dışarıya çıkamadığını görecektir. Uçaklar doludur, başka şehre gitmek için bindiği otobüs bozulur, ardından araba ile şehir değiştirmek istediğinde karşısına nükleer santralin radyasyon sızıntısı olduğu bölge çıkar ve yine yolu engellenir. Bu sırada polislerden biri Truman'ı tanımamasına rağmen ismini söyleyecek ve Truman, iyice bu durumdan artık şüphelenmeye başlayacaktır.







Aynı zamanda öncesinde gökyüzünden bir projeksiyon aleti düşmüştür ve yine Truman, sahilde iken sadece Truman'ın üzerine yağmur yağmıştır.

Bir keresinde işe giderken asansörün arkasındaki televizyoncu insanları görmüştür ve bu olayları yaşayan Truman, artık sürekli izlendiğini anlamaya başlamıştır. Bazı şeylerin O'nun bu kasabadan çıkmasına engel olduğunu düşündüğü için ve evli olan karısının korkudan söylememesi gereken şeyleri söylediğini de duyunca, yaşadıkları bütün olayları bir araya getiren Truman, çevresindekilerin yalan olduğunu düşünmeye başlayacaktır. 

Ardından en yakın arkadaşı, Truman'ın bu algıladıkları şeylere son vermesi için babasını getirecek, babası ile karşılaşan Truman, gördüklerinin doğru olduğuna inanacaktır ve bir gün evinde kendi yatağının içine kendisinin yattığını ve horlayarak uyuduğunu sanmaları için düzenlemeler yapıp, gizlice dışarı kaçacaktır. Dışarı çıkınca Truman, sahildeki yelkenli tekneyi alacak ve denize açılacaktır. Truman, aslında bir televizyon şov programının içindedir ve doğumundan bu yana bu program için farkında olmadan yaşamaktadır.








Truman'ın bütün anılarını, çocukluğunu, yaşadığı olayları insanlar izlemiştir ve artık dünyada bir fenomen haline gelmiştir. Kendisini çevreleyen kasaba, tamamen bu şov programının düzenlediği yapay şartlardan oluşmaktadır.

İklimi, güneşi, yağmuru, fırtınayı ve bunun gibi her şeyi şov programı yöneticileri düzenlemektedir ve kasabanın her yerinde Truman'ı izlemek için kameralar vardır. Artık bu olayları anlamaya başlayan Truman, gizlice bindiği tekne ile denize açılacak, bu sırada programcılar uzun bir süre O'nu bulamayacak ve bulduklarında ise denizde iklimi değiştirerek geri döndürmeye çalışacaklardır ama Truman, pes etmeden devem edecektir ve sonunda teknesinin ucu, bulut ve gökyüzü resimleri olan bir duvara çarpacaktır. 

Artık bu olaydan sonra çevresinin kapandığını anlayan Truman ile program yöneticisi, bulutların ardından konuşmaya başlayıp, kendisinin bir şov programında olduğunu ve dışarı çıkmaması gerektiğini söyleyecektir ancak Truman, O'nu dinlemeyecek ve dışarı çıkacaktır. Yıllardır Truman'ı izleyen halk, bu duruma sevinecek ancak program yöneticisi üzülecektir. Yıllardır O'nu izlemiştir ve O'nun üzerinden para kazanmıştır. Böylelikle Truman, gerçekleri öğrenip, özgürlüğünü kazanmıştır. Böylelikle film son bulur.

Yaşadığımız hayat ile ilgili üzerinde düşünülmesi gereken anekdotların bulunduğu, çevremizdeki olayların gerçekliğini sorgulamamıza neden olabilecek sahneleri olan, insana farklı bir bakış açısı kazandırabilme özelliğine sahip ve yer yer felsefi konulara da değinilmiş, dramatik komedi, macera ve bilim kurgu filmidir.